Mesterséges intelligencia az oktatásban: jövő vagy jelen?

kb. olvasási idő: 9 perc

Magyarországon sokan beszélgetnek arról, hogy nem elég jó az állami iskolarendszer és nagy szükség van az alternatív iskolákra. Ízlés szerint éltetik a Waldorfot, a Montessorit, a Rogerst, vagy épp az AKG-t, szidják a NAT-ot. A Budapest Schoolt elég korszerűnek, modernnek tartjuk. De lépést tartunk-e így a világ változásaival? Vagy vannak más, még innovatívabb lehetőségek is, amik szóba sem kerülnek? Itthon (még) kevesen beszélnek az otthon tanulásról, a személyre szabott oktatásról vagy a technológiával, mesterséges intelligencia szerepéről az oktatásban. Nézzük, hol tart a világ másik fele, például az USA vagy Kína ezen a területen.

Az alternatív iskolák előnyeit ennek a blognak az olvasói biztos fel tudják sorolni. Több figyelem jut egy gyerekre a kisebb létszám miatt, modernebb (de így is 50 éves) módszereket használnal a tanárok, projektek vannak, soft skillekel is foglalkoznak. Ez elég jól hangzik, de elég ennyi? A világ sok más területén már ennél is sokkal messzebb tartunk. Személyre szabott élményeket, tárgyakat kapunk és várunk el. Nem lehet az oktatásban is egyénre vagy az aktuális igényekre szabni azt, hogy melyik gyerek mikor, mit tanuljon?

Ezt a megközelítést hívhatjuk személyre szabott oktatásnak. Hiszen a gyerekek sem egyformák, ráadásul a céljaik sem feltétlenül egyformák. Milyen jó lenne a tantárgyak szerinti szerveződés helyett az egyes gyerekek igényei és céljai köré szervezni, hogy mi történik velük egy napon belül? A technológia fejlődésével egyre bonyolultabb dolgokat meg lehet valósítani, ez is inkább szervezési kérdésnek tűnik. Ráadásul így minden gyerek az elérhető legjobb tanártól tanulhatna?

Ahelyett, hogy egy fix 45 percben 30 gyerek az éppen rendelkezésre álló matektanárt hallgatja, mi lenne, ha az a 30 (vagy inkább 4-5, hogy ne legyen olyan nagy tömeg) gyerek lenne ott, aki nagyjából azonos szinten van matekból és ráadásul érdekli is, amit a tanárral épp megtanulnak? Vagy éppen a mozgásfejlesztésben a hasonló nehézségekkel küzdő gyerekek csinálnák ugyanazokat a gyakorlatokat, és egyenként mindenki a fejlődését legjobban segítő mozgásokat gyakorolhatná. Biztosan hatékonyabban haladnának, mint a hagyományos módszerrel.

Milyen területen használható mesterséges intelligencia az oktatásban?

Ha gondolatban idáig eljutottunk, akkor lépjünk még egyet tovább, és nézzük meg, hogyan lehetne az egész tanulási folyamat mesterséges intelligenciával (MI) támogatni, hiszen komplex dologról van szó, amit a sok paraméter és egyéni preferencia miatt nagyon nehéz átlátni. A HolonIQ nevű piackutató cég többezer olyan vállalatot vizsgált meg, ahol már ma is használnak mesterséges intelligenciát a képzésben vagy más folyamatukban. 2019-es riportjukban hat olyan területet azonosítottak, ahol a leghatékonyabb lehet a mesterséges intelligencia.

1. A tanulási folyamat: Lehet szó intelligens osztályteremről, adaptív és személyre szabott tartalmakról, robotikáról, vagy virtuális tanárokkal végzett nyelvtanulásról, a mesterséges intelligencia már ma is bevethető.

2. Értékelés és visszajelzés: A MI automatizálhatja és egyben személyre szabhatja az értékeléseket, visszajelzést adhat írott szövegre és segítheti a tanulókat a visszajelzési folyamat megtervezésében.

3. Tehetségek azonosítása: Mind a munkatársak vagy tanárok, mind a tanulók körében segíthet a mesterséges intelligencia a bizonyos területeken tehetségesek kiválasztásában. Egyes egyetemek használják már ma is a MI-t felvételi folyamatukban, például cset-botok válaszolnak a diákok kérdéseire. Innovatív vállalatok pedig a munkatársak felvételi folyamatában vetik be a mesterséges intelligenciát.

4. Adminisztráció és fejlesztés: A MI segítségével az oktatásban gyűjtött óriási mennyiségű adatok köre bőven túlmutat a teszteredményeken és a jelenléti íveken. Használható például a bekamerázott osztályteremben az arcokon lévő érzelmek elemzésével vagy a figyelmi ciklusok mérésével és azonosításával kiegészítve a tananyag továbbfejlesztésére.

5. Nyelvtanulás: A MI felmérheti, hogy hol tartanak az egyes tanulók és milyen tanulási képességeik vannak, ezután ehhez szabhatja az éppen megmutatott tananyagot és a visszajelzést, akár beszédfelismeréssel is támogatva, teljesen automatizálva a teljes nyelvtanulási folyamatot.

6. Vállalati képzések: A vállalati képzéseknél kulcs, hogy hatékonyan, az éppen aktuális folyamatokban hiányzó képességeket tanulhasásk meg a munkatársak. A futó folyamatokat monitorozva a MI segítségével azonosíthatók ezek a területek és a szükséges képzési modulok, amiknek mérhető az elsajátítása és az így megszerzett képességek működési folyamatokban való megjelenése.

San Francisco környékén is – nyilván – nagyon érdeklődnek a technológiai lehetőségek iránt az oktatásban. Egy másik elemzésben a Chan-Zuckerberg Initiative és a Bill and Melinda Gates Foundation is befektetésre érdemesnek ítélte a mesterséges intelligenciát. 

Egy mókus, aki messze jutott – Squirrel AI

A legmesszebbre ezen a téren talán a Squirrel jutott Kínában. A Squirrel az adaptív tanulás lehetőségét kínálja, olyan technológiával, ami a tanulókkal interakcióba lép és valós időben szabja testre a tananyagot a gyerek válaszai alapján. John Couch, az Apple oktatásért felelős alelnöke 2018-as könyvében, a Rewiring Education-ban is elismerően írt a Squirrel AI-ról, akik azóta a Carnegie Mellon Egyetemmel közös kutató labort is indítottak. A személyre szabott oktatást vizsgálják abból a szempontból, hogy minél többen részesülhessenek az eredményeiből és skálázhatóvá tegyék a módszereiket.

Mesterséges intelligencia az oktatásban
Mesterséges intelligencia az oktatásban

Tom Mitchell világszerte elismert szaktekintély a gépi tanulás területén. Korábban a Carnegie Mellon dékánja volt, jelenleg a Squirrel Mesterséges Intelligencia vezetője. Ebben a videóban elmondja, hogy miért fontos az egyénre szabott oktatás és hogyan támogatja ezt a törekvést a mesterséges intelligencia használata.

Miért éppen Kína vezet ezen a téren?

Három fő hajtóerő miatt vezet ma Kína az innovatív oktatási eszközök terén. Egyrészt adókedvezményekkel ösztönzik a kockázati tőkebefektetéseket mind a tanulókat segítő eszközök, mind a tanárképzés, mind az iskolák üzemeltetését segítő megoldások terén. Egy iparági becslés szerint Kína 2019-ben 1 milliárd dollárt fektetett ebbe a területbe!

A második hajtóerő a kegyetlen versenyhelyzet Kínában az oktatás terén. Évente tízmillió diák vesz részt a felsőoktatásba vezető felvételi vizsgán, a goakao-n. Az itt megszerzett pontszám alapján dől el, hogy ki melyik egyetemre jut be, ez pedig (ma még) erőteljesen meghatározza a szakmai sikeresség esélyét. A szülők hajlandók akár sokat is költeni az erre való felkészülésre, hogy így segítsék gyermekük boldogulását. Itt fontos megjegyezni, hogy ezzel a trenddel párhuzamosan egyes területeken a leginnovatívabb cégek nem kérik a felvételkor az egyetemi diplomát, hanem gyakorlati feladatokkal és tesztekkel mérik fel a jelentkezőket. Egyes vélemények szerint akár tíz éven belül teljesen átalakulhat a klasszikus egyetemek működése, de ez egy külön cikket is megérdemel.

A Squirrel eddigi sikerei és stratégiája elképzelhetetlen növekedéshez vezetett. Öt év alatt 2,000 helyszínt nyitottak 200 városban ls több, mint egymillió diákjuk volt, ami nagyobb létszámot jelent, mint a teljes new york-i közoktatás! Egy éven belül további 2,000 helyszín megnyitását tervezik Kínán belül. Eddig $180 millió dollárnyi befektetést szereztek és nemrég elérték az értékelésük alapján az “unikornis” státuszt, azaz a piac 1 milliuárd dollár feletti értékre értékeli a cég részvényeit.

Hogy ez-e a megoldás minden oktatási nehézségre, azt nem tudom. De abban biztos vagyok, hogy van hová tekintenünk inspirációként és szülőként is sok dolgunk van még azzal, hogy mit és hogyan tanuljanak a gyerekeink. Amire bátran álmodozva gondolunk akkor, amikor egy alternatív magyar iskolát célzunk meg a saját, kicsit dohos iskolai emlékeink helyett, akkor máris jó 30 év lemaradással gondolkozunk a leginnovatívabb alternatívákhoz képest. A folytatásban hamarosan megírom, hogy miért a koronavírus jelentheti a következő nagy oktatási forradalmat. Vettél már lisztet és tésztát, a karanténra készülve?

Leave a Reply