A koronavírus 3 pozitív hatása az oktatásban

Most mindenhol a koronavírusról szólnak a hírek, a beszélgetések és mindenki a lehetséges következményekkel foglalkozik. Megváltoznak a mindennapok, sokan félnek, sokan még csak legyintenek. Ha megnézzük azokat az országokat, ahol korábban már megjelent a vírus, exponenciális terjedést mutatnak az adatok. Nem csak a virológiában, hanem a gazdaságban és a startupok világában is sokan keresik ezt a fajta növekedést és az emberi gondolkodás nehezen fogadja be ennek a törvényszerűségeit.

Azt még könnyen megértjük, hogy a lineáris függvény értékei hogyan növekszenek, azt viszont rendre mindenki alulbecsüli, hogy egy exponenciális görbe mekkorát változik ugyanannyi idő alatt. Amit jó, ha elfogadunk: még ha ma kevés is az érintett egy országban, a vírus megjelenése után a kezdeti pár napos lassabb szakasz után meglepően sokan kapják el a koronavírus által terjesztett betegséget. Nézzük, hogy mi lehet három fontos pozitív hatása ennek a globális vírusnak az oktatásban.

koronavírus az oktatásban
Photo by Ani Kolleshi on Unsplash

1. Az oktatás digitális transzformációjának felgyorsulása

Kínában ma már 200 millió gyerek tanul online, világszerte 372 millió gyerek iskoláit zárták be eddig, a járvány terjedésének lassítása érdekében. Sok országban még nem hozták meg ezt a nehéz döntést, de az adatok szerint minél előbb lépünk ilyen drasztikusan, annál nagyobb a pozitív hatás a járvány lassításában. Nem jelent végleges megoldást, de a gyors terjedés miatt a hirtelen megugró betegszám összeomlás szélére sodorhatja az intenzív ellátó rendszert, ami pedig nagyban rontja a súlyos betegek túlélési esélyeit. Ezért csak látszólag túlreakció a karantén és az iskolák, munkahelyek bezárása, a korábbi adatok szerint hatásosan tompítja a vírus terjedésének sebességét.

Az egyetemek sok helyen használják már a távoktatást, ezt most általánossá tették. Több cég pedig elkezdett segítséget nyújtani ebben. Itt van egy Prezi video, a LogMeIn is ingyenessé tette egyes termékeit és a Zoom-ot is sok helyen használják. A Microsoft Office365 vagy a Google szoftvereivel is meg lehet oldani sok mindent akkor is, ha nem egy térben vagyunk, hanem távol egymástól. Eddig ez inkább egyfajta extra volt a kényelem miatt, most úgy tűnik, hogy átmenetileg – akár hónapokig is – erre kényszerülünk.

Persze, vannak hátrányai az online munkának vagy tanulásnak és bizonyos kor alatt limitáltan használható. A tanároknak másképp kell szervezniük a napokat és a megosztott tartalmakat, gyakorlatokat, mint egy hagyományos, csoportos helyzetben. Viszont úgy tűnik, hogy itt az idő és ezzel kell foglalkozni a következő hetekben. Az első online óra biztos nem lesz könnyű, de a gyakorlással ebbe is bele fogunk jönni!

2. Az otthontanulás és a mikroiskolák is divatba jönnek?

Vannak országok, ahol ma is sok gyerek tanul a hagyományos iskolarendszeren kívül. Akár otthon, akár mikroiskolában, vagy tanulócsoportként definiált önszerveződő kisebb közösségekben. Az átlagemberek még leginkább csodabogárként tekintenek az ilyen családokra. Gyerekkori emlékem, hogy a Polgár családot szinte bűnözőként állította be a kommunista diktatúra, pedig amellett, hogy elképesztően sikeresek lettek a sakkban, teljesen kiegyensúlyozott és boldog felnőttekké is cseperedtek szüleik mellett.

A koronavírus hatására most sokan kényszerűen kezdik el az otthon tanulás lehetőségeinek felfedezését. Léteznek Magyarországon is elérhető platformok. A West River Academy vagy a Clonlara sok magyar család által is alkalmazott online tanulási rendszer. További lehetőségek is vannak, az Outschool vagy a Prenda elsősorban az USA-ban terjed rohamosan. Mint egy vírus, ha még lehet ezzel viccelni. Ha kicsit közelebb tekintünk, akkor a Budapest School is exponenciális tempóban szeretné bővíteni a mikroiskoláit. Egy ilyen válság akár ezt a bővülést is felgyorsíthatja.

3. Felértékelődik az együtt töltött idő

A gyerekeknél és felnőtteknél is sokszor megfigyelhetjük, hogy az a legérdekesebb, vagy legvonzóbb, ami tiltott. Legyen szó ártatlan, éjszakai zseblámpás olvasgatásról a takaró alatt vagy akár a kemény drogokról, van valami izgalmas és vonzó abban, ami tilos. Amikor egy kényszerű karantén vagy óvatosság miatt több időt töltünk egyedül, kis csoportban a családdal, akkor sokkal vonzóbbnak tűnik egy nagyobb baráti összejövetel vagy akár egy átlagos iskolai nap emléke is.

A gazdasági hatások persze roppant negatívak és van miért aggódnunk, ha egyik vagy mindkét szülő egy időre kiesik a normál munkavégzésből. Amikor ezen kezdek aggódni, akkor mindig felidézem nagyapámat, akit egyszer kitelepítettek a felvidékről és azt hozta magával, amit a kezében elbírt. Aztán az ötvenes években államosították a hentesboltját, amit kemény munkával épített fel évek alatt. Ja, és közben volt egy világháború, amit átélt. Érdemes perspektívába helyezni pár anyagilag szűkebb hónapot, ha nem tehetjük meg, hogy otthonról dolgozzunk.

Szülőként most a legfontosabb feladatunk szerintem a pánik elkerülése és a gyerekekkel közösen annak megoldása, hogy a hagyományos oktatási formák mellett kipróbáljunk más formákat is. Akár kényszerből, akár kíváncsiságból tesszük, lassuljunk kicsit le, beszélgessünk sokat a gyerekekkel a vírusokról és arról, hogy milyen jó dolog, hogy kapcsolódhatunk egymáshoz, akár online, akár később majd ismét személyesen is. És közben dícsérjük meg magunkat és a gyereket is, ha sikerült jól megtenni egy kis lépést ezen a néha rögös úton. Ja, és közben mossunk gyakran kezet!

Leave a Reply