Home office ovis gyerekkel

A következő hetekben, sőt lehet, hogy egy-két hónapig nagyon sokan dolgoznak majd otthonról úgy, hogy óvodás korú gyerek vagy gyerekeik vannak. A koronavírus terjedését hatásosan lassítja, ha most minél többen maradnak otthon és a legtöbb helyen bezártak az ovik, iskolák. Talán az oktatási rendszer is ugrik egy nagyot előre a digitalizáció rögös útján, én optimista vagyok. Nálunk pedig szintén elindult a home office ovis gyerekkel, ezért összegyűjtöttem pár szempontot, amit mi átgondoltunk és megteszünk, hogy minél kevésbé legyen fájdalmas az otthoni munka a gyerekek mellett.

Első kérdés: a létszám

Nem mindegy, hogy egy felnőtt egy gyerekkel (1-1), egy felnőtt több gyerekkel (1-M) vagy több felnőtt van egy-több gyerekkel (M-M) otthon. Az ovis korosztály még nagyon sok egyéni figyelmet igényel, ezért az (1-M) helyzet elég reménytelennek tűnik a munka szempontjából. Ha meg tudod oldani, akkor superwoman vagy superman vagy, kérlek írd le egy kommentben a technikád! Mi a (2-2) csoportba tartozunk, mindkét szülő otthonról is tud dolgozni és két gyerekkel szervezzük a napokat. Nem könnyű így sem.

Ha egyedül vagy, akkor legyél nagyon minimalista az elvárások terén. Kevés dolgot tudsz majd megcsinálni a munka terén. Lehetnek 15-20 perces sprintjeid, ha szívesen néz a gyerek mesefilmet, de egész napra még ilyen vészhelyzetben sem jó ötlet a tv vagy egy tablet elé ültetni egy ovis gyereket. Nekünk a kisebbik 3,5 évesen már belemerül 10-15 percre egy kirakósba vagy akár egy képes mesekönyvet is elnézeget ennyi ideig, naponta egyszer. Viszont ez a legritkább esetben esik egybe azzal a 15-20 perccel, amikor a testvére is épp elmélyülten játszik.

Nálunk a két testvér egymással is képes ilyen hosszban játszani, de előbb-utóbb beüt egy konfliktus, aminek a megoldásában segítenie kell egy felnőttnek. Ha egyedül vagy velük, akkor ez bizony te leszel! Ugye ismerős?

Második kérdés: a fizikai környezet

Ha már eddigi is dolgoztál otthonról, akkor biztos tudod, hogy mennyire fontos a környezet. A kanapén ülve nem lesz kényelmes egy hosszú munkanap és ideális esetben külön szoba vagy legalább egy dolgozósarok kell a hatékony otthoni munkához. Most, hogy a gyerek(ek) is otthon lesznek a bezárt ovi miatt, előnyösebb lehet a nappaliban lévő számítógép, hogy a játék közben se legyenek felnőttek nélkül a gyerekek. A munkánk típusától függően – és a jelen különleges helyzetre való tekintettel – érdemes jelezni a kollégáknak és a felettesnek, hogy várhatóak zavaró tényezők a munka közben. Mivel most ez sokuknak ismerős nehézséget jelent majd, ezért mindannyiunknak türelmesebbnek és megértőbbnek is kell lennünk.

Lehetőleg empatikusabban kezeljük az ehhez hasonló helyzeteket.

Harmadik kérdés: a napirend

Az ovis gyerekek már szeretik tudni, hogy mi történik majd napközben. Most, hogy a kiszámítható napirendjük felborul, érdemes nekik ezt felvázolni. Ebben a korosztályban könnyeben megértik a színes, lerajzolt napirendet. Az étkezések elég jó fix pontokat adnak nekik. Könnyebben el tudják képzelni, hogy mikor mi fog történni, ha van mihez viszonyítani. A mieink időszámítása pontosan megkülönbözteti az ebéd előtt (EE) és a tízórai után (TU) vagy az alvás után és a vacsora előtti szakaszokat. Abban pedig elég kooperatívak, ha egy kis egyedül játszásért cserébe beígérünk nekik egy belátható időn belül következő közös játékot.

Mi egy ilyen napirendet tettünk össze hétfőre a saját terveinkkel, egyelőre papíron és kevés részlettel:

Home office ovis gyerekkel
Napirend a home officehoz

Negyedik kérdés: mit csinááááááljak?

Ezt biztos sokszor fogjuk hallani és egyetlen dolog veszélyesebb nála: a néma csend. Ha gyanúsan nagy a csend és már 30 másodpercnél tovább tart, akkor azonnal állj fel a számítógép mellől és nézd meg, hogy mit csinálnak a gyerekek! A néma csendnél a hangos sírás is jobb, mert az azt jelenti, hogy életben vannak és nem éppen mondjuk a lisztet keverik össze a konyhakövön a lekvárral és a rizzsel, amit a szekrényből borogattak ki.

A mesekönyv nézegetést és a kirakózást már említettem, természetesen szóba jöhet a mesefilmek nézése is, már ha nem akarod teljesen kizárni a technológiát az ovis gyereked életéből. Arra érdemes figyelni, hogy 20-30 percnél hosszabban ne üljenek a tv vagy a monitor előtt, inkább szakítsuk meg ennyi időnként valamilyen más, közös tevékenységgel a bambulást. Ha már tableten vagy okostelefonon is elboldogul, akkor itt egy kipróbált és hasznos kedvencünk androidra, amit használunk. Két praktikus tipp: ha nem vetted meg a játékot, amivel magára szeretnéd hagyni, akkor tanítsd meg a reklámok bezárására (imádják azonnal megnyomni a kis x-et) vagy kapcsold ki az adott eszközön a netet, hogy ne is jelenjenek meg a reklámok.

A hangoskönyvek is bevethetők, meséljen néha helyettünk más. Mi egy ideje azt csináljuk, hogy a kedvenc magyar népmeséket úgy indítom el a youtube-on, hogy utána lefordítjuk a képernyőt. Nagyon szeretem Szabó Gyula hangján meseként hallgatni ezeket a történeteket, most majd arra is használom majd, hogy egy kicsit dolgozhassak, amíg ők tátott szájjal hallgatják és mégse képernyőznek olyan sokat.

A gyurmázás, a színezés vagy más kézműves játék teljesen változó mértékben köti le a gyerekeket, nálunk az egyik imádja és sokáig leköti, a másik pár perc rajzolás után keres valami más játékot. Ha van rá egy kis szabad falfelület, akkor érdemes barkácsboltokban kapható táblafestékkel lefesteni és venni hozzá krétákat, nekünk ezzel hosszabb időre sikerült lekötni már őket. Persze a “ki mit törölhet le” kérés viszont súlyos konfliktusokat is generál, valamit valamiért.

Mivel imádják, ha utánozhatnak minket, mindkettőjük kapott egy már kiszuperált telefont játszani. Ezek már nem működnek, de nagy örömmel hívják egymást velük és boldogan csinálnak úgy, ahogy mi nyomkodjuk a sajátunkat. Egyszer már játszottak negyed óráig “dolgozósat” két régi PC-s billentyűzettel is, amik nem voltak bedugva sehová. Mindenesetre bármi is a játék, inkább rövidebb, 10-15 perces sprintekre lehet számítani a munka terén.

Nálatok mi vált be eddig? Van bármilyen jó ötleted? Kérlek oszd meg velünk is egy kommentben!

Leave a Reply