Edisonplatform és Edison100. Miiii???

Tavaly egy (ma már kedves barátomnak szólítható) oktatási szakértővel felkerültünk egy szülőknek szóló programmal az Edisonplatform 100-as listájára. Kezdjük az elején. Mi is ez az Edisonplatform?

Edisonplatform

Az Edisonplatformot a Bridge Budapest Egyesület hívta életre, hogy ezzel is katalizálja az üzleti szereplők és a társadalmi hasznosságú kezdeményezések egymásra találását. Abban hiszünk, hogy a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy a gyerekeket közösen készítjük fel a jövőre. Az a célunk, hogy a gyerekek jövőjével foglalkozó civil, piaci, tudományos és oktatási szereplők jobban összekapcsolódjanak, összegyűjtsük a jó gyakorlatokat, amelyekből érdemes tanulni, új tudást hozzunk létre, valamint fejlesszük a gyerekek és felnőttek gondolkodását.

forrás: http://www.edisonplatform.hu/rolunk/
Edisonplatform

És mi is ez a szülőknek szóló program? Az elmúlt három évben több száz szülővel beszéltem az iskolaválasztás kapcsán azért, mert jelentkeztek a Budapest School Római Partra, vagy gondolkoztak ezen. Ugyanezt tették a többi BPS-ben is, ezért arra gondoltunk a BPS alapítókkal, tanárokkal, hogy érdemes lenne egy szülőknek szóló programmal segíteni az iskolaválasztásban. Újszerű tanulási lehetőségeket mutatunk, amit ki is próbálhatnak a résztvevők.

Ez a klub nem Budapest School reklám, bár a résztvevők sokkal többet tudnak meg róla. A Klub inkább abban segít, hogy jobban megismerhesd a korszerű tanulással, motivációval és konfliktuskezeléssel kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeket. Hozzád hasonló szülőkkel gondolkozhatsz együtt a Te gyermekedhez leginkább passzoló tanulási rendszer megtalálásán. Hallani fogsz Waldorfról, Montessoriról, egyházi vagy állami iskolákról és az otthon tanulásról. Plusz abban is szeretnénk segíteni a szülőknek, hogy korszerű tudáshoz jussanak egy inspiráló közegben, miközben saját tanulási célt is kitűznek és teljesítenek. Mikor tanultál valami újat? Itt megteheted, nagyon hasonlóan ahhoz, ahogy a gyerekek tanulnak a Budapest Schoolokban.

A Szülők Klubja nem egy hagyományos előadássorozat, hanem olyan tanulás, amiről szerintünk az iskoláknak is szólnia kell: örömteli, egyéni különbségeket kiaknázó közösségi élmény. A négy személyes találkozás mellett több órányi videós anyag segíti, hogy a résztvevők saját ütemükben dolgozzák fel és válaszolják meg kérdéseiket. Milyen kérdések kerülnek szóba?

  • Milyen készségek lesznek fontosak és hasznosak a jövőben?
  • Hogyan tud leérettségizni az a gyerek, akit az esetek többségében saját kíváncsisága hajt és állandóan valami kompetenciáját fejlesztené?
  • Laza, megengedő iskolában hogyan lehet kemény vizsgákra felkészülni?
  • Versenyistállóban mindenkinek teljesítményszorongása lesz, a Waldorfosok meg kedves kézművesek lesznek?
  • A szabad játék vs. írányított tanulás vitából hogyan lehet kilépni?
  • Szabadon engedhetjük-e gyerekünket egy tablettel?
  • Mitől fog tudni programozni a gyereked és mi van ha nem érdekli?
  • Együttműkődésre, csoportmunkára (főleg diverz csoportban) hogyan lehet felkészülni?
  • Kreativitás, vezetői készségek hogyan fejleszthetőek?
  • Lehet-e pénzzel, pirosponttal, kiabálással, inspiráló előadással egy embert arra motiválni, hogy kényelmetlenül sokat gyakoroljon? Lehet-e néha küzdős gyakorlás nélkül eredményt elérni?

A program egyébként most is éppen fut, erről hamarosan egy külön cikkben fogok írni, főleg a szülőktől érkezett tipikus iskolaválasztási kérdésekkel kapcsolatban. Ráadásul április 2-án újraindul egy 4 hetes ciklus, amire még jelentkezhettek itt.

Edison100

De most vissza az Edisonplatformhoz és a 100-as listához! Az Edison100 listán olyan gyerekek fejlesztésével foglalkozó szereplőket mutatnak be, akik a jövőben fontos tudást és készségeket adnak át a gyerekeknek, és tesznek azért, hogy a mai óvodások és iskolások megtalálják majd a helyüket az értelmes munka világában. A munkájukat szeretnék elismerni, tudásukat megosztani, és eljuttatni a hírüket azoknak a szülőknek, akik tudatosan gondolkoznak a gyerekeik jövőjével kapcsolatban. A tavalyi hatalmas érdeklődés után idén is elindult a legjobb hazai, jövőbarát, gyerekeket fejlesztő kezdeményezések gyűjtése! Idén két újdonsággal készültek: a visszajelzések alapján levitték a korosztályt, egészen 3 éves korig, és jelölés útján lehet majd felkerülni a listára.Te kiket látnál szívesen a 2020-as Edison100 listán?

Ha ismersz olyan kezdeményezést, amely:
✅ Az iskolai kereteken túl fejleszti a 3️-1️4 éves korú gyerekeket vagy szüleiket,
✅ A jövőben fontos tudásra és készségekre koncentrál,
✅ Innovatív és jövőbemutató módszereket alkalmaz, és akivel élmény a tanulás,
✅ Legalább 1 éve működik és legalább 100 gyereket vagy szülőt képzett,

akkor már küldheted is a jelölésedet, itt:

http://www.edisonplatform.hu/edison100-2020/ 

Jelölj te is szervezetet, 2020. március 9-ig nyitva a lehetőség!

Leave a Reply