Ez a 4 kérdés foglalkoztatja ma az iskolaválasztó szülőket. Neked melyik a legfontosabb?

Az elmúlt négy héten át olyan szülőkkel dolgoztam, akiket az iskolaválasztás kérdése annyira érdekelt, hogy eljöttek egy hónap alatt négy estén is egy klubba, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzunk. A résztvevők engedélyével most megosztom veletek is azt a négy fő kérdést, amit ők fogalmaztak meg az iskolaválasztás kapcsán, talán segít a ti iskolaválasztási dilemmátok megoldásában.

Az iskolaválasztás nem is olyan könnyű
Kép: John SchnobrichUnsplash

Négy éve több Budapest School-os tanár, Halácsy Péter és Kovács Dániel rakták össze ennek a Szülő Klubnak a tartalmát. Dani (sőt, néha nekem Danikám) széles körű tapasztalatokkal rendelkező oktatási szakértő. Amellett, hogy a Budapest School tanárainak képzéseit segíti, jól ismeri a többi hazai és nemzetközi alternatív iskolarendszert. Vele hamarosan beszélgetünk egyet az egyszerű gyermekkorról, mondhatni “coming soon”.

Először résztvevőként kapcsolódtam be 2017 elején, még a BPS Római elindítása előtt. Nekem tulajdonképpen ez volt a beugróm a Budapest School történetébe. Aztán tessék, egyszerű szülő klub résztvevőből mára nyakig benne vagyok. Őszinte leszek: akkor nem az történt ott, amit vártam, frusztrált is voltam egy kicsit. Először azt gondoltam, hogy okos emberek majd elmondják, hogy mit kell szülőként csinálni, mint egy klasszikus tanfolyamon. Aztán a jö öreg frontális előadások helyett az asztalszomszédokkal próbáltuk megtalálni a tuti válaszokat a saját kérdéseinkre, Halácsy Péter és Kovács Dániel pedig moderátorként segítették tartani a kereteket.

Azóta klub résztvevőből iskolaalapítóvá és hasonló klubokat tartó moderátorrá váltam, gyakorolva az élethosszig tartó tanulást. Rögös de izgalmas út, bátran ajánlom, ha épp unatkoznál. Na de vissza a kérdésekre, ami az iskolaválasztásban lévő szülőket ma foglakoztatják. A majd harminc résztvevőtől harmincnál is több kérdést kaptunk.

Mi az a négy kérdés, ami az iskolaválasztáskor felmerül?

1. Jövőálló kompetenciák, boldogság egy gyorsan változó világban
Milyen tulajdonságok lehetnek fontosak 20 év múlva nem csak a gyerekemnek, hanem nekem is?

Ezzel kapcsolatban már van egy cikk itt a blogon és igyekszem további bejegyzéseket is írni a témában. Abban nagyon hiszek, hogy észre sem vesszük, mennyire gyorsulva változik a világunk. Ezért arra sem tudok tippelni, hogy a most 5-6 éves gyerekek mit fognak csinálni 15 év múlva. Ma nem létező szakmákat fognak gyakorolni, lehet, hogy a robotokról beszedett adókból fognak alapjövedelmet kapni (ami mások szerint nem is olyan jó ötlet, mint amennyire annak tűnik elsőre). Vagy úgy általában csak azt fogják majd munka címén csinálni, ami érdekli őket. Ahogy ma is ezt teszik azok a szerencsések, akiknek az a munkájuk, amit szeretnek.

Ezért nekem az a legfontosabb, hogy a gyerekek saját magukat ismerő, boldogságra képes felnőttekké válhassanak. Eközben lehetőleg minél kevesebb belső bizonytalansággal vértezzük fel őket, hogy élvezhessék a gyorsan változó világ kihívásait. Fontos az empátia, a kreativitás és a csoportmunkára való képesség. Valamint a gyors változások miatt a reziliencia és a tanulás szeretete biztosan hasznos képesség lesz (és fontos már ma is). Ha ebben szeretnénk fejleszteni a gyerekeket, akkor a growth mindset alapján (és a józan ész alapján is) az a legjobb, ha minél előbb, minél több időt hagyunk a gyerekeknek arra, hogy ezeket a képességeiket gyakorolják. Na és hol vannak a gyerekek napközben? Hát az iskolában! Akkor miért nem ott foglalkoznak ezekkel ahelyett, hogy sok-sok tárgyi ismeretet magolnak be és utána egyénileg ezeket adják vissza “vizsga” vagy “dolgozat” formájában?

2. Mik az iskolaválasztás fő szempontjai?
Melyik az az iskola, ami jól illik a kisfiamhoz? Érdemes-e átnyergelni az állami iskolából alternatívba? Mi a kislányom személyiségének leginkább megfelelő iskolai környezet, ahol jól érzi magát, kibontakozhat, fejlődhet úgy, hogy kíváncsi marad? Mit érdemes átgondolni ahhoz, hogy a gyerekemnek legjobban megfelelő iskolát válasszuk?

Az iskolaválasztás nehéznek tűnik. Sok szempontot vizsgálhatunk, egyrészt megjelennek a “hard” körülmények: távolság, méret, felszereltség, általános fizikai környezet, tandíj mértéke. Aztán fontosak a “soft” feltételek: a pedagógiai módszerek sokszínűsége, a tanárok személyisége és az iskola saját kultúrája, szokásai, az oda járó családok jellemzői vagy akár az oktatás nyelve. Ezek alapján csak akkor tudunk nekünk megfelelő iskolát választani, ha összegyűjtjük és átgondoljuk a nekünk fontos családi értékeinket. Például aki versenyistállóra vágyik, az szenvedni fog a Waldorfban és fordítva.

3. Milyen a jó iskola?
Mitől jó egy alternatív suli? Milyen az az iskola, ami fenntartja a gyerekek természetes kíváncsiságát, khozza a gyerekekből a legjobbat és felkészíti őket a jövőre?

Az biztos, hogy a saját gyerekkorunkban használt módszerek mellett ma már sokkal többféle tanulási lehetőség van. Az általános iskolai frontális oktatási emlékeim mára teljesen törlődtek, viszont a saját magam által, akkor még nulla nyelvtudással egyedül felfedezett ZX-Spektrum programozás máig megmaradt. Az én gyerekkoromban a tárgyi tudás volt az egyetlen mérési szempont, ma már a soft skillek sokkal fontosabbá váltak. Sokkal többet dolgozunk csapatban és sokkal inkább előtérbe került az emberi kapcsolatok fontossága. Ezért szerintem az a jó iskola, ahol a tárgyi tudás megszerzése mellett elég idő és gyakorlás jut a kapcsolatok építésére, tanulására is. Ebben a beszélgetésben ugyanazt hallottam, mint amit én is gondolok erről a kérdésről.

Fontos, hogy a gyerekünk jól érezze magát benne és mi szülőként is elégedett legyünk. Egy mítosszal viszont szeretnék leszámolni. Nincs ideális iskola. Mondom ezt úgy, hogy én is elindítottam egyet, mert az előttem álló opciók egyike sem tetszett eléggé. A munka világából hoznék ehhez a gondolathoz egy párhuzamot. Ma már elfogadjuk, hogy egy embernek több munkahelye, projektje vagy akár saját vállalkozása is lehet. Miért ne lehetne egy gyereknek jó egy darabig ilyen, aztán más életszakaszban pedig egy másik iskola? Mitől félünk szülőként az iskolaváltás kapcsán? Az egyik legerősebb aggodalom a közösség elvesztése lehet, viszont a rossz környezetért nem kárpótolnak (eléggé) az ott jelen lévő barátok.

Fotó: Jerry Wang, Unsplash

A koronavírus egyik legjobb mellékhatása, hogy most csak Kínában 200 millió gyerek tanul otthon. Lehet, hogy drasztikusan felgyorsul most a 150 éve állandó iskolai rendszer átalakulása is? Nagyon hiszek abban, hogy a youtube-ról, a Khan Academy-ről vagy más online iskolákban is jól lehet tanulni. A gyerekkel együtt utazás pedig talán az egyik legértékesebb tanulási forma. Ami persze ilyen járvány-pánik mellett elég nehéz lehet, talán egyre nehezebbé válik. Marad a virtuális valóság?

4. Mit tehetünk szülőként a gyerekünk oktatásával kapcsolatban?
Hogyan tudom a gyerekem fejlődését bárhol segíteni, támogatni? Hogyan tudom én a legjobban támogatni a saját lehetőségeik kibontásában anélkül, hogy nyomás alá helyezném őket? (Bevonni a döntésbe, hinni bennük, engedni, hogy hibázzanak, a hibákat a fejlődés velejárójának tekinteni, megőrizni a nyitottságot, megtartani a bizalmukat?) Hogyan tartják éberen a gyerekek kíváncsiságát? Mivel és hogyan tehetem teljessé a gyermekem életét? Hogyan motiváljuk a gyereket a gyakorlásra, ha már érti és elfogadja a célt, de az adott helyzetben ellenállást és konfliktust generál a gyakorlás? Hogyan lehet újra megszerettetni a gyerekemmel a tanulást?

Ezzel kapcsolatban jó és rossz hír is van, ráadásul ugyanaz a kettő. A gyerekek számára körülbelül az alsó tagozat végéig, a kamaszkor kezdetéig a családi, szülői minta a legfontosabb. Amit otthon lát, azt utánozza. Ezért ebben a kérdésben az a legfontosabb, amit mi teszünk (És nem az, amit mondunk. Az is fontos, de másért.). Legyen szó a felelős telefonhasználatról, az olvasás szeretetéről, a kíváncsiságról vagy a nyitottságról: azzal tesszük a legjobbat, ha mi is tanulunk, kíváncsiak vagyunk, olvasunk és felelősen használjuk a telefonunkat, plusz ugyanerről sokat beszélgetünk is a családban a gyerekekkel.

Aztán persze mehetünk tüntetni, ha nem tetszik az, ami van vagy indíthatunk iskolát, vagy utazhatunk is együtt a világban. Tanulhatunk a medvével együtt magyarul is online matekot vagy bármi mást, például az érettségire is fel tudunk már otthon együtt készülni. És azt is teljesen megértem, aki a saját szenvedélyének megfelelő munkára szán sok időt és ezzel keres elég pénzt arra, hogy megfizesse egy jó iskola költségeit. Az idő pénz, és itt is az egyensúly megtalálása a legnehezebb. Kamaszkorig van lehetőséged arra, hogy sok időt legyél a gyerekeddel, mert addig kíváncsi rád és addig vagy te a minta neki. Aztán inkább a kortársaival fog lógni, akármennyire jó fej szülő vagy.

Hamarosan indul egy újabb ciklus egy olyan Szülő Klubból, amin a fenti kérdésekkel részletesebben foglalkozhatsz. Ha érdekel, itt találod a részleteket. Ha pedig van jó javaslatod, vagy ötleted, amit még megtehetünk a gyerekünk oktatásával kapcsolatban, akkor kérlek jelezd kommentben!

Leave a Reply