12 játék utazáshoz, várakozáshoz (eszközök nélkül)
kb. olvasási idő: 5 perc

A gyerekekkel közös utazás a felfedezés öröme miatt az egyik legjobb játék, egészen az első öt perc után elhangzó “Mikor érünk már oda?” kérdésig. Akár autóval, akár vonattal vagy repülővel utazunk, előbb-utóbb elunják a táj bámulását a gyerekek. Ilyenkor többféle stratégiával védekezhetünk az idegbaj ellen, ha öt percnél tovább tart az út. A durvábbak közé tartozik az autóban maximális hangerőre tekert zene, már aki szereti. Ebben a cikkben néhány finomabb megoldási ötletet gyűjtöttem össze. Az a közös ezekben a játékokban, hogy eszközök nélkül játszhatóak. Akár vonatozás, akár autózás, akár repülés közben is jóidőre leköthetjük vele magunkat és a gyerekeket is. Ha valahol hosszabb ideig várakozunk, akkor is jól helyettesítheti a tabletet vagy telefont.

Milyen játékokat játszhatunk utazás közben?

Utazás és játék
Utazás közben is jó játszani
 1. Szólánc: mondjunk egy szót és aki tudja, folytassa olyan szóval, ami az előző szó utolsó hangjával kezdődik. Például: kocsi – iram – mosoda – analóg – gigabyte (Itt máris kérik a gyerekek a tabletet, amit éppen szeretnénk elkerülni ezekkel a játékokkal. Úgyhogy vigyázzunk, milyen szavakat mondunk!)
 2. Közös mese: mindenki egy mondatot hozzátehet a közösen alakított történethez. Mehetünk simán körbe vagy játszhatjuk úgy is, hogy a mondatot befejező választja ki, hogy ki folytassa a történetet.
 3. Érdekes feladat, ha a körülöttünk lévő autók rendszámábol értelmes szót kell kitalálni, amiben ugyanaz a betűk sorrendje. Következő fokozat, hogy minél kevesebb betűvel oldd meg ugyanezt.
 4. I spy with my little eye something that is” – “Látok az aprócska szememmel valamit, ami…” (és itt mondasz egy színt). Ki kell találni, hogy a kocsiban, az úton, vagy az út mellett melyik tárgyra gondoltál.
 5. A “3 betűs” titkos szavak játéka: gondol valaki egy három betűs szót, de csak körülírja, nem mondja ki. (Például: nyakad körül viseled). A következő ember ha kitalálja, (sál), nem mondja ki ő sem. Viszont egy betűt megváltoztatva ismét körülírja (pld:sárra gondol, majd ezt mondja: ha belelépsz koszos lesz a cipőd. És így tovább… Ha nem jön rá, akinek kéne, akkor lehet segíteni vagy passzolni.
 6. Auditív memóriagyakorlat: kigondolsz egy hat számjegyből álló számot és úgy mondod el, hogy szeparálod kimondáskor a számjegyeket, majd arra kéred a másikat, hogy például a 2. és a 3. számjegy kihagyásával mondja vissza a számokat. Kisebbekkel eleinte öt számjegyű számokkal is lehet játszani, amíg belejönnek, vagy tovább egyszerűsíthetjük így is: “Gondoltam egy számot! Hozzá adtam kettőt, öt lett. Melyik az?” Ezt már 5-6 éves kortól el lehet kezdeni.
Az utazás a legjobb játék
 1. “BUMMM” – a tiltott szám játéka: Elkezdjük a számokat sorolni és egy előre kijelölt számot tartalmazó (vagy azzal osztható) szám helyett mindig BUMM-ot kell mondani a következőnek. Például 3-al: 1, 2, Bumm, 4, 5, Bumm, 7, 8, Bumm, 10, 11, Bumm, Bumm, 14, stb.
 2. Kicsit nagyobb gyerekekkel játszhatjuk a “Melyik a kamu?” játékot. A játékos elmond a napjából két történetet, és az egyik valódi a másik kamu. Melyik a kamu? Bele lehet kérdezni a történetbe, miután röviden elmondta.
 3. Dupla barkochba: a barkochbát mindenki ismeri. Ha esetleg mégsem: valaki gondol valamire, és csak eldöntendő, azaz igennel/nemmel megválaszolható kérdéseket feltéve kell kitalálni, hogy mire gondolt. Ennek a dupla verziója az, amikor mindketten gondoltok valamire, és felváltva kérdeztek.
 4. Hol hallod a hangot? A szó elején, benne vagy a végén? Például a ‘macska’ szóban az ‘m’ hangot? Az elején. Ugyanez bonyolultabban: hányadik hang a ‘lámpa’ szóban a ‘p’ hang?
 5. Jó szórakozás lehet a kreatívkodást élvező felnőtteknek is valamilyen más, bonyolultabb szószerkezettel leírni egy verset vagy dalt, amit ez alapján kell a gyereknek felismernie. Például ez nagy kedvencünk:
  Figyelem! Sürgősen megkérünk minden házzal rendelkező puhatestűt, hogy ingatlanát záros határidőn belül hagyja el, az annak külső felszínén keletkezett, és azóta is folyamatban lévő tűzeset miatt. A károsultakat folyékony és félig megszilárdult tejipai termékekkel kártalanítjuk, amelyek együttes mennyisége egyelőre két napi fejadagot tesz ki.
 6. Jól feljeszti a ritmikai képességeket a taps- vagy csettintéssorozat megjegyzése, majd visszaadása. Ráadásul ez a játék még az írás-olvasás előkészítésben is nagyon hasznos készségeket gyakoroltat.

Ha van kedvenc játékod, amit eszközök nélkül lehet játszani, akkor kérlek oszd meg itt egy kommentben, hogy bővülhessen ez a gyűjtemény!

This Post Has 2 Comments

 1. Enikő

  Kimondottan magyar játék – soroljunk fel olyan szópárokat, amelyeket mindig együtt használunk. Például: irgum-burgum, tere-fere, locsi-fecsi, tipi-tapi, bim-bam, csitt-csatt, zene-bona, laca-faca, csecse-becse stb. Aki mond egyet, csak az első felét mondja ki, és akkor érvényes, ha a többiek hozzá tudják tenni az adott szó párját.

  1. Molnár Attila

   Köszi, ezt is kipróbáljuk!

Leave a Reply